Levende Geschiedenis Limburg

Hoge Middeleeuwsen
1390-1450
Middeleeuws Montfort is een thuiswedstrijd voor de reenactors van de Vereniging Levende Geschiedenis Limburg. Zij zijn maandelijks te gast op Kasteel Montfort, en uiteraard ook tijdens Middeleeuws Montfort. De vereniging bestaat uit een Viking-groep en een Gelderse-groep.
De eerste groep zijn de ‘Vikingen Van Ascloha’. Deze houden zich bezig met uitbeelding van de vikingen die rond 880 in Limburg langs de Maas een versterking hadden gebouwd in een veroverde koningspalts.

De tweede groep, ‘Die Luyden van Gelre’s Overkwartier’ is het laat-middeleeuwse gedeelte van de vereniging. Zij richten zich op het tijdvak van grofweg 1390 tot 1450. Binnen de groep wordt aandacht besteed aan middeleeuws zwaardvechten volgens de methode van Lichtenauer (de Duitse school). Beheersing van het wapen staat daarbij -geheel historisch verantwoord- centraal. Verder wordt boogschieten serieus beoefend. Naast het krijgsbedrijf verdiepen zij zich in het leven in de middeleeuwen, zowel voor de hogere als de middenklasse. Daarbij wordt middeleeuws koken en smullen niet vergeten. Verder wordt er veel informatie gedeeld over middeleeuwse kleding en hoe deze te maken. Vooral in de wintermaanden, wanneer de re-enactors in de kelders van het kasteel vertoeven leidt dat tot veel nijverheid.